Glazen & Flessen
Het oorspronkelijke whiskyglas is een bewerkt kristallen glas, welke in de jaren veertig van de 19e eeuw bedacht werd voor het drinken van brandy. Hoewel dit glas mooi is om te zien, is het niet geschikt om de geur en smaak van malt whisky’s te herkennen.
Om goed te kunnen proeven heb je een glas nodig dat het aroma het best tot zijn recht laat komen. Echte whisky connaisseurs drinken hun godendrank het liefst uit een speciaal ontworpen tulpvormig whiskyglas. Deze zogenaamde snifter glazen zijn zowel geschikt voor het ruiken als het proeven van whisky (nosing & tasting), omdat ze een bolvorm hebben, waarin je de vloeistof kunt ronddraaien en het aroma kunt vrijmaken. Naar boven toe worden de glazen smaller, waardoor het aroma heel goed aan de neus wordt gepresenteerd.
Daarnaast zijn er nog speciale nosing glazen beschikbaar, waarbij de aroma’s nog meer in het glas aanwezig blijven en nog iets meer spitser naar boven toe lopen.
Omdat er vraag was naar een meer robuuster glas met eenzelfde vorm die wat beter in de hand ligt, werd het Glencairn glas ontwikkeld door Glencairn Chrystal uit Glasgow. Dit glas is meer gedrongen van vorm en doet ons denken aan de vorm van een pot still. Dit glas wordt veel in de whiskywereld gebruikt.
Glenmorangie heeft voor het eerst een mooi glas in gebruik genomen en aangeprezen, die beschikt over een prachtig glazen deksel, waarmee het glas af te dekken is, zodat de aroma’s aanwezig in het glas niet vervliegen. Eerder werd dit afdekken vaak gedaan met een horlogeglas, maar Glenmorangie heeft hierop mooi voortgeborduurd en zie hier het resultaat.
Vaak genoeg kom je in restaurants en bars nog tegen dat whisky in zogenaamde tumblers wordt geschonken. Deze glazen worden voornamelijk gebruikt voor het drinken van bourbon en dan on the rocks (met ijs). Deze grote ronde glazen hebben een dikke bodem en de rechte zijden houden het aroma niet bijeen. Wanneer de bourbon on the rocks wordt gedronken, gaat het glas bovendien condenseren, waardoor onderzetters nodig zijn.
Natuurlijk kan het in de zomer heerlijk zijn om op het terras een verfrissende bourbon te drinken met ijsklontjes, maar het is zonde om een mooie malt vol te gooien met ijs. Voor het drinken van een mooie bijzondere malt en nosing & tasting is de tumbler dus ongeschikt.
Het is dan wel weer een voordeel dat er door barmedewerkers vaak meer whisky in een tumbler wordt gegoten (mits ze geen maatschenker gebruiken natuurlijk). Een dram is in Ierland 2.5cl en in Schotland 3.5cl, dus hierin zit dan ook weer verschil.
Alles over Flessen
Voordat glazen flessen mechanisch geblazen konden worden, werd whisky in stenen kruiken verkocht, in bulk of per klein vat. Flessen werden tot 1913 altijd verzegeld met een gedreven kurk, zodat je een kurkentrekker nodig had om de fles te openen. Dit gebeurde om te voorkomen dat er met de inhoud van de fles zou worden geknoeid. Pas in de late jaren tachtig van de 19e eeuw werd whisky in glazen flessen gedaan. Omdat er op blank glas elf keer zo veel belasting werd geheven dan op donker glas werden voor die tijd wijnflessen hergebruikt.
Na 1890 werd de fles zoals hiernaast afgebeeld de 'standaardfles' voor Scotch whisky. In het begin waren ze vaak wel zwaarder dan tegenwoordig en was het glas nog erg donker. Tegenwoordig heb je een keur aan flessen en decanters. Hieronder laten we je een aantal opvallende en / of bijzonder mooie exemplaren zien:
Swing nr. 1
Sir Alexander Walker, de kleinzoon van de fameuze Johnnie Walker, maakte de luxueuze blend Swing voor trans-atlantische schepen. De fles heeft een ronde basis, waardoor deze meedeint, schommelt en "swingt" met de bewegingen van het schip op de golven van de oceaan. Hierdoor blijft de swing altijd overeind staan en valt niet om.
Pinch nr. 2
In 1893 werd door George Ogilvy Haig de pinch geïntroduceerd voor zijn Dimple. In de Verenigde Staten is hierop als eerste flessenvorm patent aangevraagd.
Keramische flessen nr. 3 / nr. 4 / nr. 5
De keramische flessen zijn gebaseerd op de oudere stenen kruiken uit de 19e eeuw. Zo heeft de Famous Grouse al enkele mooie keramische decanters uitgebracht in samenwerking met Royal Doulton voor speciale vieringen en brengen Bell & Sons jaarlijks ter gelegenheid van kerst een karaf in de vorm van een bel uit. Ook doen zij dit bij koninklijke trouwerijen. Dit zijn alle ware collectors items geworden en sommigen hiervan zijn nu erg waardevol.
Driehoekige flessen
Deze flessen kennen we voornamelijk van de merken Grant's en Glenfiddich. Het eerstgenoemde merk bracht deze rond 1955 voor het eerst op de markt en nog geen 10 jaar later volgde Glenfiddich. Deze ergonomische en innoverende vorm is ontworpen door Hans Schleger.
Flessen verzegeld met was
Om sabotage tegen te gaan begonnen sommige blenders in de 19e eeuw de hals van de fles in zegelwas te dopen, nadat ze daar eerst een kurk in hadden gedreven. Dit gebeurde eerder al met flessen port, maar in de jaren vijftig van de vorige eeuw is ook Maker's Mark hiermee begonnen.
Flessen met reliëf
Flessen en ook glazen met veel reliëf hebben een luxueuze uitstraling en zijn erg populair in Azië. Vaak worden ze ook nog in een doos van binnen belegd met fluweel geleverd, waardoor ze een nog chiquere uitstraling krijgen. Voorbeelden hiervan zijn de Premier van Johnnie Walker en de Crown Royal uit Canada.
Petard
In 1994 introduceerde The Glenrothes een fles die snel bekend stond als "Petard" wat bom betekent of "Grenade" (granaat). Door de vorm en het gebruik van een klein, handgeschreven etiket doet deze fles denken aan een karaf uit een laboratorium en straalt het integriteit uit.