Whisky Regio's

 

De vele tientallen distilleerderijen uit de verschillende whisky regio’s van Schotland, vaak daterend uit de 18e en 19e eeuw, hebben allemaal hun eigen bewogen verhaal te vertellen. Dit maakt, samen met de soms per distilleerderij radicaal verschillende smaken, de wereld van de malt whisky's zo eindeloos fascinerend.

De whiskyproducerende regio’s van Schotland worden onderverdeeld in de vier gebieden Highlands, Lowlands, Islay en Campbeltown. Deze regio’s zijn ingedeeld naar de geografische ligging van de distilleerderijen en vaak dragen de whisky’s de naam van de locatie. Iedere regio brengt whisky’s voort, die zich kenmerken door een eigen bijzondere en unieke smaak.

 

1. Highlands

 

De Highlands betreft een enorm gebied wat zich grofweg uitstrekt van Loch Lomond tot de noordelijke kustgebieden van Schotland en staat bekend als een van de meest indrukwekkende landschappen van Schotland door de ruige bergen en uitgestrekte heidevelden.

 

Omdat de Highland regio zo groot is, wordt deze vaak verder onderverdeeld in de onderstaande regio’s:

 

A. Northern Highlands 

 

De malts uit deze regio zijn vol van smaak, verwarmend, kruidig, hebben een zilt tintje en smaken zoeter. Ze kunnen zeer uiteenlopende en subtiele karakters vertonen, met een rijke zachtheid, volheid, maar tegelijkertijd kunnen ze eenvoudig een droge "peatiness" (grondsmaak) of een delicate geur vertonen. Whisky uit het noordelijk deel van de Highlands wordt dikwijls gekenmerkt door een hoge intensiteit met subtiele eigenschappen (soms droog, licht rokerig).

B. Western Highlands

 

Dit gebied staat bekend om zijn zee-invloeden die je terug kunt vinden in de malts die uit deze regio komen. Het gebied tussen Oban en Fort William produceert zachte en volle malts, soms rokerig en peperig. De smaak varieert enorm met de leeftijd. Het is altijd een regio geweest waar weinig distilleerderijen gevestigd waren. Op dit moment zijn alléén Oban en Ben Nevis nog operationeel.

 

C. Eastern Highlands

 

De malts komen uit de regio tussen de Noordzee en Speyside. Ze hebben vaak veel body en neigen naar een droge, geurige en zoet-fruitige smaak, gecombineerd met een tikkeltje rokerigheid.

 

Bekende malt whisky’s uit de Highlands: Aberfeldy, Angus Dundee, Blair Athol, Dalmore, Edracour, Glenmorangie, Glenturret, Loch Lomond, Oban, Old Pulteney. 

 

D. Speyside

 

Deze “gouden driehoek” in het noordoostelijke gedeelte van de Highlands herbergt met zo’n 50 stuks de hoogste concentratie aan distilleerderijen, meer dan waar ook ter wereld en is dan ook een must see voor alle liefhebbers van whisky. Vandaar dat er ook vele whiskyreizen te boeken zijn naar dit bijzondere deel van Schotland. 

 

De whisky’s die uit deze regio komen zijn prachtige, geraffineerde en elegante whisky’s die zich kenmerken door klassieke smaken als honing, vanille en vers fruit (appels, peren). Door rijping, en in het bijzonder in sherryvaten, ontwikkelen zich smaken van gedroogde vruchten en zoete specerijen. In deze regio groeit het graan en hout in overvloed, waardoor er minder turf nodig is om het mout te drogen. Bloemige tonen in de malts krijgen hierdoor meer kans om op te vallen. Speyside concentreert zich rond de vruchtbare valleien rondom rivier de Spey, welke met 180 kilometer de op één na langste en snelst stromende rivier van Schotland is.

 

Bekende malt whisky’s uit deze regio: Ardmore, Aberlour, Balvenie, Benriach, Cardhu, Glenfarclas, Glenfiddich, Glen Grant, Glenlivit, Glenrothes, Macallan, Speyburn, Tamnavulin.

E. Islands

 

Dit zijn alle Schotse eilanden behalve Islay, dat een heel eigen stijl heeft. De Islands worden niet als een aparte regio gezien volgens de Schotse Whisky Association, maar valt volgens de regels onder de Highlands. Met "Islands" worden de eilanden Arran, Jura, Mull, Skye en de Orkney eilanden bedoeld en de whisky’s uit de eilandenregio worden soms “maritieme malts” genoemd. De eilanden  zijn ruige, rotsachtige wildernissen, waar nauwelijks bomen groeien. Daarom wordt alle mout met turf gedroogd, wat een opvallende turfsmaak geeft aan de malt. De zilte zeelucht laat ook een lichte zoute smaak achter. De whisky’s worden gekenmerkt als zoet, zout en turfachtig. Voor meer informatie over turf, heide & zeewier klik hier.

 

Bekende malt whisky’s uit deze regio: Arran, Highland Park, Scapa, Isle of Jura, Talisker, Ledaig

2. Lowlands 

 

Meer naar het zuiden vinden we de Lowlands, ook wel de tuin van Schotland genoemd. Hier worden de meest toegankelijke whisky’s van Schotland geproduceerd. De malts die hier vandaan komen zijn fleurig van karakter en licht van body en kleur. Er zijn echter nog maar drie distilleerderijen actief, namelijk Auchentoshan, Bladnoch en Glenkinchie.

 

Het landschap van de Lowlands wordt gekenmerkt door glooiende velden, ideaal voor het verbouwen van graan voor whisky. Het lieflijkere landschap komt tot uiting in de single malts van de regio die iets lichter van kleur en van body zijn dan die uit de Highlands. Omdat er bij het drogen van de mout nauwelijks tot geen turf gebruikt wordt, zijn de whisky’s die hier gedistilleerd worden doorgaans licht en fris, aromatisch en bloemig met tonen van graan.

 

Bekende malt whisky’s uit deze regio: Auchentoshan, Bladnoch, Glenkinchie 

3. Islay

 

Het eiland Islay vormt de kleinste whisky regio in het westen van Schotland, met zeven werkende distilleerderijen die de plaatselijk goed beschikbare turf uitstekend gebruiken. Islay ligt laag en is moerassig en heeft veel turfachtige aarde en slootjes. Net als andere turf in Schotland heeft de turf van Islay een wat zandachtige textuur en zoete, citrusachtige en zilte karakteristieken. Dit komt door het veenmos en de wilde gagel die er groeien. Islay telt acht in bedrijf zijnde distilleerderijen, een kleine 3.500 Ileachs (de bewoners van Islay) en circa 60.000 ganzen.

 

De eilanden Islay en de overige Islands maken deel uit van de Schotse Binnen-Hebriden en zijn ruw, winderig en kaal. De eilanden staan bekend om hun spectaculaire omgeving en hun levendige cultuur en erfgoed, maar ook om hun rijke fauna, waaronder de steenarend, de zeearend, het edelhert en de otter. Het zeeleven is magnifiek en biedt de gelegenheid tot het bekijken van walvissen, reuzenhaaien, bruinvissen en dolfijnen. De landschappen van deze eilanden leveren veelal de meest zware single malt whisky’s op met de sterkste turf- en zee aroma’s. De malts zijn onmiskenbaar krachtig, rokerig en vol van smaak, gekenmerkt door de invloed van turf, zeewier en jodium.

 

Bekende malt whisky’s uit deze regio: Ardbeg, Bowmore, Bunnahabhain, Bruichladdich, Caol Ila, Lagavulin, Laphroaig, Port Ellen (deze laatste heeft de distillatie echter stopgezet en produceert enkel nog mout voor alle distilleerderijen op het eiland). Voor meer informatie over turf, heide & zeewier klik hier.

 4. Campbeltown

 

Campbeltown was vroeger een bloeiende en vooraanstaande whiskyregio, maar nu worden er nog maar een paar malts geproduceerd in drie distilleerderijen namelijk Springbank, Glen Scotia en Glengyle. Die behoren echter wel tot de besten van Schotland. Campbeltown whisky's staan bekend om hun rijke smaken, stevige body’s en een typische zachte zilte smaak, afkomstig van de zeelucht. 

 

Bekende malt whisky’s uit deze regio: Glen Scotia, Glengyle, Hazelburn, Kilkerran, Longrow, Springbank